Kamp Vught
Kamp Vught was het enige SS-concentratiekamp in Nederland.
Konzentrationslager Herzogenbusch, zoals Kamp Vught door de bezetter genoemd wordt, is het enige SS-concentratiekamp in Nederland. Het valt rechtstreeks onder het economisch directoraat (Wirtschaftsverwaltungshauptamt) van de SS te Berlijn, waaronder ook de Duitse concentratiekampen ressorteren. Aan het kamp wordt een netwerk van Aussenkommandos (werkkampen) verbonden. De bouw van het barakkencomplex, met een aparte afdeling voor Joden, wordt gefinancierd met geroofd Joods kapitaal. In januari 1943 is het gereed.
In totaal hebben ruim 31.000 mensen in Vught opgesloten gezeten. Onder hen 12.000 Joden, van wie slechts enkelen de oorlog overleven. In het kamp sterven ten minste 421 kinderen, vrouwen en mannen door honger, ziekte en mishandeling. 329 gevangenen worden geëxecuteerd.
Onder druk van de geallieerde opmars wordt het kamp begin september 1944 in allerijl door de bezetter ontruimd. Circa 3.500 gevangenen worden halsoverkop op transport gesteld naar Duitsland, terwijl de kampleiding een veilig heenkomen zoekt. Op 26 oktober 1944 komen de Canadezen aan in het kamp.
Bron: Post uit de vergetelheid