Hendricus Johannes Stephanus van de Bilt
Henri kwam uit een slagersfamilie. Zijn ouders Henri en Cato van de Bilt-van Benthem waren met het slagersvak gestart aan de Zeigelbaan in Nijmegen. Henri jr. en zijn zus An begonnen in 1928 een slagerij in de Lange Hezelstraat 19. In 1932 trouwde Henri met Dina Selbach, lerares fijne handwerken. Het echtpaar kreeg drie zoons en drie dochters. Het liep goed met de slagerij tot de oorlog uitbrak. Het bombardement van 22 februari 1944 veranderde de naaste omgeving van de Lange Hezelstraat in een vuurzee. De Houtstraat stond in brand, de Stevenstoren viel om en de wijzereplaat ervan lag in de etalage van de slagerij van de Bilt. Henri was blokhoofd en moest regelmatig aan het Militair Gezag op de Groesbeekseweg doorgeven hoeveel mensen zich in de schuilkelder bevonden. Op 5 oktobe heeft hij dat ook gedaan. Hij kwam die dag echter niet meer thuis. De volgende dag is zijn vrouw Dina, bij de buurman achterop zijn fiets met houten banden, langs de ziekenhuizen gereden. In het Canisius ziekenhuis kregen zij te horen dat Henri de vorige dag zwaar gewond was binnengebracht en intussen was overleden.
Op 5 oktober 1944 raakte Henri, komend uit een bespreking op de Grote Markt, in de Burchtstraat door een granaatinslag zwaar gewond. In het Canisiusziekenhuis is hij de volgende ochtend om 3 uur gestorven. Omgekomen door "ruw oorlogsgeweld tijdens `t uitoefenen van zijn plicht tot naastenliefde", aldus de annonce in De Gelderlander van 10 oktober 1944. De uitvaart kon pas op 6 november 1944 plaatsvinden. De begrafenis vond plaats op de begraafplaats aan de Graafseweg; later werd Henri herbegraven op het kerkhof van de Groenestraat.
Henri was een broer van mevr. Uijen-van de Bilt, weduwe van bombardementslachtoffer J.S.Uijen, en voogd van de vijf kinderen Uijen.
Bronnen: collectie Bart Janssen met foto; PK; E-mail Gérard Uijen (oomzegger) 23 jan. 2009; Bart Janssen, De pijn die blijft, p. 553. De Gelderlander 10, 11 oktober, 1 en 2 november 1944, en 3 maart 2018; Bart Janssen, Het verdriet van Nijmegen 1940-1945, blz 212-215
Persoongegevens 
Overlijdensgegevens 
Voornamen:
Hendricus Johannes Stephanus
Nationaliteit:
Nederlandse
Beroep:
slager/Schuilplaatsleider LBD
Burgerlijke staat:
gehuwd
Adres:
Lange Hezelstraat 19
Geboortedatum:
24-08-1905
Geboortedatum toevoeging:
Begraafplaats:
Graafseweg/ Groenestraat