Sallie Minco
Sallie was de jongste van de twee zonen van David Minco en Elisabeth Lindeman. Het echtpaar was met Sallie en hun oudste zoon Nathan n 1928 in Nijmegen komen wonen. David was koopman in manufacturen. Het echtpaar dreef een galanteriewikel; eerst in de Houtstraat en later in de bekende winkelstraat, de Hezelstraat.
Sallie (september 1930), die ook Fred werd genoemd, zat bij de inval van de Duitsers op de Openbare School voor L.O. no. 2 op Prins Hendrikstraat 7. Per 1 september 1941 was hij daar niet meer welkom en werd hij er, met vijf andere Joodse leerlingen, van school gestuurd. De Duitse autoriteiten hadden bepaald dat Joodse kinderen uit het onderwijs moesten worden verwijderd. Noodgedwongen ging Sallie daarom, zoals ook andere van school gestuurde Joodse kinderen, naar de Joodse School voor lager onderwijs die in december 1941 aan de Smetiusstraat 9 speciaal voor 'leerlingen van Joodschen bloede' was ingericht.
In 1942 deed vader Minco pogingen een onderduikadres te vinden voor zijn gezin. Dat mislukte. Velen waren bevreesd om onderduikers in huis te nemen. Tijdens de grote Razzia in Nijmegen op 17 november 1942 werden David, Elisabeth en Sallie opgepakt en de volgende dag naar Westerbork overgebracht. Op 24 november werden zij met transport 38 naar Auschwitz gedeporteerd, waar Elisabeth en zoon Sallie direct na aankomst werden vergast. Vader David vond de dood ergens in Midden-Europa in maart 1944.
Sallie's broer Nathan heeft de oorlog overleefd door na te zijn ontsnapt uit Westerbork onder te duiken in Nijmegen.
Bronnen: OGS Gedenkboek 21; PK; Joods Monument; Oorloginnijmegen.nl; G.Luijters, In Memoriam, p. 311 www.oorlogsdodenoldenzaal.nl mail d.d. 28-05-2021. Bart Janssen, Het verdriet van Nijmegen 1940-1945 blz 886 ev
Bron foto: Persoonlijk archief Philip Minco
Persoongegevens 
Overlijdensgegevens 
Nationaliteit:
Nederlandse
Geloof:
Nederlands-Israelitisch
Burgerlijke staat:
n.v.t.
Adres:
Lange Hezelstraat 39a
Geboortedatum:
26-09-1930
Geboortedatum toevoeging:
Locatie:
concentratiekamp Auschwitz
Omstandigheid:
vergast/vermoord
Categorie:
Burgers: Joden